Ter ere van het 45-jarig jubileum presenteren we in elke editie van de nieuwsbrief een van de bureaumedewerkers van NVZD. Op die manier bieden we u een persoonlijk kijkje achter de schermen. Vandaag leest u een interview met Tineke Zijlstra, bestuursadviseur.
Wil je jezelf nog eens kort voorstellen?
Ik heb een achtergrond in taalkunde, onderwijs en zorgbeleid en - management. Wat ik altijd erg leuk vind, is kennis overdragen. Zelf leren en die kennis vervolgens weer delen met anderen. En anderen helpen om datgene waar zij goed in zijn verder te brengen; daar leer je zelf ook weer van.
Bij de NVZD begeleid ik drie commissies in de rol van secretaris: de kwaliteitscommissie, de governancecommissie en de commissie wetenschappelijk onderzoek. Deze commissies vormen zich een mening over welke informatie en activiteiten zinvol zijn voor de leden. Mijn rol is om die plannen te structureren en te vertalen naar concrete, haalbare en nuttige activiteiten. Iets dat mij goed afgaat, aangezien ik vrij ‘blauw’ ben in mijn manier van werken: gestructureerd, vooruitdenkend, goed in informatie verzamelen en de hoofdpunten helder presenteren.
Daarbij probeer ik zelf steeds beter te worden in duidelijk, prettig taalgebruik. Beleidsteksten schrijven in ‘gewone’ taal is een vak apart. Ik doe altijd veel ideeën op door samen aan stukken te werken met collega’s - met de communicatieadviseur bijvoorbeeld!
Je bent in september begonnen bij de NVZD. Wat vind je tot nu toe het meest interessante thema?
Ik merk dat ik veel affiniteit heb met een project dat voor volgend jaar op de planning staat en waar we nu al voorbereidingen voor treffen: de herijking van het accreditatiesysteem. Dat systeem is een van de pijlers van de NVZD en ontzettend relevant, zeker nu de zorgsector zo in beweging is.
Het is belangrijk om te onderzoeken wat er nu van de zorgbestuurders gevraagd wordt. Hoe kunnen we het accreditatiesysteem zo goed mogelijk laten aansluiten bij de veranderende maatschappij en zorgsector? Het gaat niet alleen om de interne waarde, maar ook om de publieke opinie. Transparantie, maatschappelijke legitimatie en permanent lerende bestuurders zijn hierin sleutelbegrippen. Met een goed accreditatiesysteem draag je niet alleen bij aan de professionaliteit van bestuurders, maar ook aan het vertrouwen van de maatschappij in die bestuurders.
Wat denk je dat de toekomst brengt voor de NVZD?
Ik denk dat een belangrijk thema in deze tijd is hoe bestuurders de kloof tussen beleid en praktijk kunnen dichten. Dat in bestuurskamers de antennes gevoeliger worden voor wat er in en om de eigen organisatie heen speelt en leeft. Dat is een uitdaging en het lijkt mij de taak van de NVZD om bestuurders hierin te ondersteunen.
Een belangrijke vraag die we onszelf kunnen stellen, is: helpen onze activiteiten en plannen bestuurders bij het overbruggen van die kloof? Je hoeft als vereniging niet alles te doen, maar we moeten wel onze bestuurders helpen hun kwaliteiten als bruggenbouwers verder te ontwikkelen en daarmee een verschil te maken.
Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik speel al ruim 35 jaar viool in een orkest dat dit jaar 50 jaar bestaat. We zitten zelf ook in een transitie: we zoeken een nieuwe dirigent en denken na over de vraag wat voor orkest we willen zijn in onze omgeving. Ik ben momenteel voorzitter van het orkest dus ik ben op mijn manier ook bestuurder!
---
Bekijk de andere artikelen in deze reeks hier:
Marjan de Jong
Lilly van Viegen
Antoinette van Herpen
Tekst: Lilly van Viegen
Beeld: Tineke Zijlstra (foto)