De toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg vraagt om een gezamenlijke visie

De toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg vraagt om een gezamenlijke visie

18 september 2024 om 12:53

In de troonrede van dit jaar werd de houdbaarheid en duurzaamheid van onze uitstekende gezondheidszorg terecht benadrukt. De zorgvraag blijft toenemen, en het kabinet geeft aan dat het personeelstekort en de noodzaak tot digitalisering urgente aandacht verdienen. Deze uitdagingen vragen om structurele oplossingen, waarin alle betrokken partijen een rol spelen.

Wat echter opvalt, is dat waar de regering zich zorgen maakt over de stijgende zorgvraag, het terugdringen ervan slechts beperkt aan bod komt. Er lijkt weinig aandacht te zijn voor het versterken van de verantwoordelijkheid van de burger en het kritisch kijken naar sociale determinanten van zorgvragen. Te vaak komen niet-zinnige zorgvragen voort uit problemen die eigenlijk thuishoren in het sociale domein. Het verlagen van het eigen risico en het bevorderen van niet-gecontracteerde zorg draagt in dat licht niet bij aan het verminderen van de druk op de zorg.

De verlichting van administratieve last is een stap in de goede richting en zal zorgverleners hopelijk meer ruimte geven voor directe patiëntenzorg. Toch missen we in de troonrede de nadruk op passende zorg, zoals verwoord in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Deze benadering is cruciaal om zorg effectiever en doelgerichter te maken in tijden van transitie.

We hopen dat de minister, door in gesprek te gaan met alle betrokken partijen – waaronder zorgbestuurders – een gezamenlijke visie kan ontwikkelen om de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg op peil te houden. De optelsom van minder zorgaanbod en een stijgende zorgvraag vraagt om duidelijke, maar wellicht impopulaire, beslissingen. Alleen door samen te werken, kunnen we de zorg toekomstbestendig maken en ervoor zorgen dat iedereen toegang blijft houden tot de juiste zorg op het juiste moment.

𝗥𝘂𝘁𝗴𝗲𝗿 𝗝𝗮𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲𝗿 𝗚𝗮𝗮𝗴, 𝗩𝗼𝗼𝗿𝘇𝗶𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗡𝗩𝗭𝗗